Lekka, pełnowartościowa i pożywna, taka właśnie jest proponowana przez nas zupa krem ze szpinaku.
Szpinak to istne bogactwo witaminy C, a ponadto zawiera również żelazo, kwas foliowy oraz potas. Wzmacnia układ odpornościowy.
Zupa jest prosta i szybka w przyrządzeniu.
Składniki:
- szpinak 500 g,
- opakowanie włoszczyzny 1 opakowanie,
- jogurt naturalny 1 łyżeczka,
- 1 liść laurowy,
- włoszczyzna 1 opakowanie,
- ziele angielskie 2 ziarna,
- czosnek 3 ząbki,
- sól i pieprz.
Obieramy i kroimy włoszczyznę. Całość wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Wywar gotujemy przez 30 minut, należy pamiętać, że po tym czasie wyjmujemy pora. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła. Delikatnie podsmażamy szpinak. Dodajemy czosnek oraz odrobinę soli. Całość przekładamy do ugotowanego wywaru, następnie miksujemy. Na koniec dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego.
Smacznego!