Sałatka z pieczonych buraków z kozim serem i pestkami dyni to pożywne danie dla każdego.
Buraki zawierają m.in.: witaminę C, która wspomaga ogólną odporność, wapń wspiera kości i zęby, a magnez zwalcza negatywne skutki stresu oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Kozi ser natomiast zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Regularne spożywanie buraków i koziego sera w różnej postaci to profilaktyka przeciw chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.
Dodatkowo spożywanie pestek dyni pomaga redukować tkankę tłuszczową, usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, wspomaga odchudzanie.
To czego potrzebujesz:
- 4 średnie buraki,
- oliwa,
- 100 g dojrzewającego koziego sera,
- sól morska i pieprz,
- czerwony ocet winny,
- 2 łyżki pestek dyni.
Buraki myjemy, osuszamy i układamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy w 220°C, aż zmiękną (około godziny).
Studzimy, następnie obieramy i kroimy w plastry. Posypujemy kozim serem pokrojonym w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i octem. Pestki dyni podprażamy z odrobiną soli na suchej patelni. Posypujemy nimi sałatkę.
Smacznego!