Jesienią nasze zapotrzebowanie na witaminy wzrasta. Kiedy brakuje słońca, a powietrze staje się chłodne i wilgotne, częściej jesteśmy podatni na infekcje wirusowe. Dlatego warto zadbać o odpowiedni w diecie poziom witamin i minerałów, które wzmocni nasz system odpornościowy.
Odpowiednio zbilansowana dieta jest w stanie pokryć praktycznie całkowite zapotrzebowanie dzienne na witaminy, jednak w dzisiejszych czasach jest to prawie niemożliwe. Dlatego tak ważne staje się dostarczenie naszemu organizmowi odpowiednich składników – poprzez właściwą i bezpieczną dietę oraz suplementację.
Jesienią nie można zapominać o zdrowych przekąskach, które mogą pomóc nam doładować energię oraz uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminy.
Bardzo ważną funkcję spełnia witamina C, która dzięki swoim właściwościom stymuluje i wzmacnia odporność.
My proponujemy koktajl z jarmużu i gruszki idealny pomysł na smakowitą, wielowitaminową oraz niskokaloryczną przekąskę.
Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach, które mają właściwości zdrowotne. Barwne liście jarmużu (w różnych odcieniach zieleni, fioletowo-zielone i fioletowo-brązowe) są źródłem białka, błonnika, witamin – przede wszystkim C i K, a także soli mineralnych – zwłaszcza wapnia i potasu.
Taki koktajl można z przyjemnością wypić po treningu lub na drugie śniadanie.
To czego będziecie potrzebować:
- ½ szklanki (120 ml) wody,
- 1 szklanka zielonych winogron,
- 1 pomarańcza, obrana ze skórki,
- ½ dojrzałej gruszki,
- 1 małej wielkości lub średni banan,
- 1 szklanka (70 g) jarmużu,
- 2 szklanki (480 ml) kostek lodu.
Umieść wszystkie składniki w blenderze, a następnie zmiksuj (około 45 sekund) lub miksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowe, smacznego!