Pieczone brukselki z mozzarellą to lekkie niskowęglowodanowe danie.
Brukselki zawierają mnóstwo cennych witamin i minerałów, m.in. A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K, a przy okazji mają tylko 42 kcal w 100 gramach.
Składniki:
- 250g brukselek,
- mleko,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżka sosu sojowego 15 g,
- pół kuli mozzarelli 60 g,
- 1 łyżka parmezanu 15 g,
- 1 łyżeczka majeranku, pół łyżeczki mielonego kminku, ząbek czosnku, sól, pieprz.
Brukselki gotuj przez 5 minut – w wodzie z mlekiem i ze szczyptą cynamonu (w ten sposób stracą swój gorzkawy posmak).
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Brukselki przekrój na połowy i włóż do żaroodpornego naczynia. Z sosu sojowego, łyżki wody, ząbka czosnku i przypraw zrób sos. Skrop brukselki sosem, posyp startym serem mozzarella oraz tartym parmezanem. Piecz w piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego!