Podczas każdej aktywności fizycznej tracimy określoną ilość energii, dlatego ważne jest, by została ona uzupełniona. Warto być zaopatrzonym w przekąskę, która doda sił.
My proponujemy baton orzechowy.
Orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor, które dodatkowo zawierają substancje odpowiedzialne za stan sytości.
To co będzie potrzebne do przyrządzenia batonów, to:
- 400 g mieszanych orzechów (według wyboru, np. włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
- 100 g rodzynek,
- 1 białko jaja,
- 1 jajko,
- 3 łyżki miodu.
Wszystkie orzechy oraz rodzynki posiekaj w drobne kawałki, następnie włóż je do miski. Dodaj rodzynki, miód, jajko oraz białko. Dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Włóż mieszankę do małej blachy – 20x30cm. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut – piecz na złoty kolor. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Na koniec, tak przygotowany wypiek pokrój na batoniki.
Smacznego!