Coś słodkiego, pożywnego, a zarazem niskokalorycznego?
Proponujemy smakowite kruche ciasto cynamonowe ze śliwkami.
Śliwki są źródłem błonnika i witamin. Śliwki to aromatyczne, soczyste owoce – w zależności od odmiany, bywają bardzo słodkie lub mają cierpko-słodkawy posmak.
To czego potrzebujesz:
- 260 g mąki pszennej – 2 szklanki
- 1 jajko
- 120g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
Mąkę wymieszaj z jajkiem i jogurtem oraz proszkiem do pieczenia, dodaj łyżkę cynamonu oraz kardamonu. Wyrób ciasto i włóż je do zamrażarki na 30 minut. Wyłóż ciasto do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Ze śliwek wyjmij pestki, następnie pokrój owoce na małe kawałki. Wyłóż śliwki na podpieczony spód i piecz w piekarniku przez około pół godziny.
Gotowe!