Kremowa zupa z zielonych szparagów

Kremowa zupa z zielonych szparagów

Sezon szparagów trwa w najlepsze! Warto korzystać z tych dobrodziejstw natury, bo ich czas kończy się w połowie lipca. Białe, zielone… obie odmiany są pełne witamin i składników mineralnych, dodają siły, wzmacniają odporność, wspierają układ krążenia. Zatem, jeśli utrzymujesz dietę na zdrowe stawy, włącz je do swojego jadłospisu.

Szparagi można podawać na wiele sposobów. My proponujemy delikatną kremową zupę. Idealną dla osób, które dbają o linię. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ponadto, jest odpowiednim uzupełnieniem suplementacji właściwej na stawy.

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • szklanka listków bazylii
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80 ml śmietanki kremówki

Szparagi opłucz, odłam twarde i grube końce (ok. 3 cm), łodyżki pokrój na 2 cm kawałki. W garnku roztop 2 łyżki masła i zeszklij posiekaną cebulę. Pod koniec dodaj starty czosnek.

Następnie dodaj pokrojonego ziemniaka i mieszając co chwilę smaż przez ok. 5 minut. Dodaj szparagi (oprócz główek) oraz 2 łyżki masła i smaż co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dopraw solą, gałką muszkatołową i wymieszaj. Wlej gorący bulion i gotuj (5 minut). Następnie dodaj główki szparagów i gotuj jeszcze 2 minuty. Wyjmij kilka główek szparagów do dekoracji.

Zmiksuj wszystko z dodatkiem śmietanki kremówki oraz bazylii na idealnie gładki krem.

Din vara har lagts till i varukorgen. För att ta del av rabatten måste du vara inloggad som medlem.
LOGGA IN eller BLI MEDLEM